Mekes Tekst: Geschiedenis

Welkom, beste lezer. Op deze site vindt u mijn schrijfsels op het gebied van geschiedenis. Kijk rustig rond, en als u denkt: "Nou, die kan er wat van, dat zou wel een goede schrijver zijn voor de geschiedenis van mijn bedrijf/overheidsinstelling/familie/anders [doorhalen wat niet van toepassing is]," neem dan contact met me op. U vindt mijn contactgegevens hier.


Burgers voor blauw: Vrijwilligers bij de politie toen en nu
Als volontair bij de politie houd ik mij sinds 2012 bezig met geschiedkundig onderzoek. Nee, ik onderzoek geen oude misdaden, maar wel de geschiedenis van de politie! In 2013 leidde dit tot de publicatie van het boekje Burgers voor blauw, over de geschiedenis van politievrijwilligers in Rotterdam en omstreken. Dit professioneel vormgegeven boekje verscheen in een oplage van 1000 exemplaren. Mijn bijdrage aan deze uitgave bestond uit het onderzoeken en beschrijven van de geschiedenis van de vrijwillige politie. Daar kwam veel archiefonderzoek bij kijken, onder andere bij de Historische Collectie Politie Eenheid Rotterdam en het Nederlands Politiemuseum.


Het moet niet gekker worden: De Krankzinnigenwet van 1884 in Dordrecht
Tijdens mijn studie geschiedenis liep ik, in 2009, stage bij het Erfgoedcentrum DiEP, het voormalige stadsarchief van Dordrecht. Gedurende drie maanden heb ik daar kunnen putten uit het uitgebreide archief van het in Dordrecht gevestigde krankzinnigengesticht. Het resultaat van die graafwerkzaamheden was deze uitgebreide tekst over de effecten van de Krankzinnigenwet van 1884.


Artikelen
Ik heb in het Engels verschillende artikelen over geschiedenis geschreven, die online zijn gepubliceerd. Hieronder treft u een lijstje aan:
Copyright © Jan Jacob Mekes
Mekes Tekst